Tinnitus: piepen of ruizen in het oor

Heeft u last van een piep of ruis in het oor die niet voor anderen hoorbaar is? Dan kan dat tinnitus zijn. Dit is het horen van betekenisloze geluiden die niet echt bestaan maar die u wel hoort. Tinnitus wordt ook wel een fantoomgeluid genoemd. Tinnitus is voor sommige mensen heel erg storend en kan de levensvreugde behoorlijk bederven.

Tinnitus ontstaat meestal als het normale horen van geluid verstoord is, zoals bij een gehoorverlies. Door een gehoorverlies hoort u de echte geluiden minder goed. Hierdoor ontstaat een verhoogde zenuw-/hersenactiviteit waardoor u het tinnitusgeluid hoort. Het ontstaan van tinnitus wordt vaak sterk beïnvloed door stress. Tinnitus veroorzaakt ook weer stress: een vicieuze cirkel ligt op de loer. De tinnitusklachten kunnen dan steeds erger worden.

Onderzoek van belang

Het is belangrijk om de tinnitusklachten goed te laten onderzoeken door de KNO-arts en het Audiologisch Centrum. In de meeste gevallen is tinnitus medisch gezien ongevaarlijk.

Een medische behandeling, bijvoorbeeld met een operatie of medicijnen, is meestal niet mogelijk. Op het Audiologisch Centrum ondersteunen we u in het beter leren omgaan met de klachten. Wij organiseren onder andere een Tinnitus informatie bijeenkomst, waar u meer te weten kunt komen over Tinnitus. Klik hier voor meer informatie. Ook kunnen we u helpen met technische hulpmiddelen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Audiologisch Centrum via het telefoonnummer 072-5141050 of een email sturen naar achn@nsdsk.nl.

Verwijzing en vergoedingen

Voor begeleiding heeft u een verwijzing nodig. Klik hier voor meer informatie over de verwijzing. Voor meer informatie over de vergoedingen klikt u hier.VOORJAAR 2020 INSCHRIJVEN MOGELIJK VOOR NIEUWE BEHANDELMETHODE TINNITUS Het Audiologisch Centrum Holland Noord (ACHN) begeleidt al vele jaren cliënten met tinnitusklachten en doet onderzoek hiernaar. Veel tinnitus cliënten hebben daar profijt van. Er is een nieuwe behandelmethode ontwikkeld door de Universiteit van Maastricht. In de loop van 2019 breiden wij onze zorg voor tinnitus cliënten uit met deze methode. Op dit moment is het nog niet mogelijk om cliënten te verwijzen of in te schrijven voor deze behandelmogelijkheid. Wij verwachten dat dit in het voorjaar van 2020 wel mogelijk is. Houd onze website in de gaten voor berichten over de stand van zaken.