NSDSK KinderGebaren-app wint Siméa Innovatieprijs 2017

De KinderGebaren-app heeft de Innovatieprijs in de wacht gesleept tijdens het jaarlijkse Siméa Congres op 6 en 7 april jl. De aanwezigen konden hun stem uitbrengen op drie genomineerde apps. 

Op vrijdagochtend presenteerden de drie genomineerden hun inzending. Evelien Dirks, senior onderzoeker bij de NSDSK, stuurde de KinderGebaren-app in voor de innovatieprijs. "Het is een eer dat wij genomineerd zijn voor de prijs en dat wij onze KinderGebaren-app aan jullie mogen presenteren. Daar zijn alle kinderen en iedereen die aan de app heeft meegewerkt erg trots op", vertelde Evelien voorafgaand aan het filmpje waarin de totstandkoming van de app en het gebruik in beeld wordt gebracht. Klik hier voor het filmpje. De Simea innovatieprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan innovaties die bijdragen aan de ontwikkeling van mensen met een auditieve en/of communicatieve beperking. Naast het innovatieve karakter let de jury bij de nominatie op de meerwaarde voor de professional, de meerwaarde voor de cliënt, of het product aanspreekt, de mogelijkheid voor brede toepassing, creativiteit en bruikbaarheid in de praktijk. "De KinderGebaren-app voldoet aan al deze voorwaarden. Vooral de enthousiaste reacties van veel ouders en professionals en het feit dat de app al 4000 keer is gedownload laten zien dat wij een mooie app passend bij onze doelgroep hebben gemaakt. We waren al heel erg trots op het eindresultaat. Dat we deze prijs hebben gewonnen is helemaal fantastisch." De andere twee genomineerden waren de app Speakaboo en de app Rekentaal.

De KinderGebaren-app is gemaakt voor en door kinderen en bevat 200 gebaren onderverdeeld in vijf categorieën: dieren, ik en mijn omgeving, leuk, seizoenen en emoties. De KinderGebaren-app is ontwikkeld door de vader van een doof jongetje en de NSDSK. In de app staan videofragmenten van dove, slechthorende en horende kinderen die gebaren maken aan de hand van een plaatje. De app is fris en speels vormgegeven. Naast de gebaren zit er een quiz in de app waarmee de kinderen hun gebarenkennis kunnen testen en het handalfabet. De app is gratis beschikbaar via Google Play en de App Store. Met de app kunnen dove en horende kinderen spelenderwijs gebaren leren, met behulp van voorbeeldfilmpjes. De gebaren in de filmpjes worden gemaakt door 18 dove, slechthorende en horende kinderen. Ook horende broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes kunnen de app gebruiken. Zo kunnen dove, slechthorende en horende kinderen met elkaar communiceren. Dit is de eerste gebaren-app die voor en door kinderen is gemaakt.
 
De KinderGebaren-app werd mogelijk gemaakt met financiële steun van NSGK.

Neem voor meer informatie over de KinderGebaren-app contact op met Evelien Dirks, edirks@nsdsk.nl.
 

 

 

Category