Nieuw: De KinderGebaren-app voor dove en horende kinderen

200 gebaren gemaakt door en voor kinderen zijn samengebracht in de KinderGebaren-app. De app is ontwikkeld door de vader van een doof jongetje en de NSDSK en sinds afgelopen zaterdag gratis beschikbaar.

Dove en horende kinderen kunnen met de app spelenderwijs gebaren leren, aan de hand van  voorbeeldfilmpjes. De gebaren in de filmpjes zijn gemaakt door 18 dove, slechthorende en horende kinderen in de leeftijd van 5 tot 11 jaar. Ook horende broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes kunnen de app gebruiken. Zo kunnen dove, slechthorende en horende kinderen met elkaar communiceren. De gebaren zijn ingedeeld in de categorieën: dieren, ik en mijn omgeving, leuk, seizoenen en emoties. Ook zit er een quiz in de app waarmee de kinderen hun gebarenkennis kunnen testen. Dit is de eerste gebaren-app die voor en door kinderen is gemaakt. De app is gratis beschikbaar via Google Play Store en de App Store.
 
De KinderGebaren-app is fris en speels vormgegeven en de categorieën sluiten aan op de belevingswereld van de kinderen. Op de Knipoog, de behandelgroep van de NSDSK voor dove en slechthorende peuters van 1,5 tot 4 jaar zijn de peuters erg enthousiast over de app. Evelien Dirks, senior onderzoeker en projectleider “De peuters  vinden het erg leuk om met de app te spelen en samen de gebaren na te doen. Ook voor de ouders is het een mooie manier om samen met hun kinderen gebaren te leren.” Klik hier voor de promofilm van de KinderGebaren-app.

Evelien Dirks vertelt hoe de KinderGebaren-app tot stand kwam. “Uit een onderzoek van de NSDSK naar het gebruik van gebarenfilmpjes in eBooks kwam naar voren dat de kinderen deze filmpjes heel erg leuk vonden. We waren dan ook op zoek naar een manier om kinderen digitaal gebaren aan te bieden. Toevallig kwam ik in gesprek met de vader van een doof jongetje. Hij vertelde dat hij filmpjes maakte van zijn horende dochter die gebaren maakte voor haar dove broertje en dat hij deze filmpjes in een app voor zijn zoontje plaatste. Zo is het idee ontstaan om een app te maken voor en door kinderen.”

De KinderGebaren-app is genomineerd voor de Siméa innovatieprijs. De uitreiking is op vrijdag 7 april tijdens het Siméa Congres.

De KinderGebaren-app werd mogelijk gemaakt met financiële steun van de NSGK.
 

Category