Het monitoringsrapport over de neonatale gehoorscreening in de jeugdgezondheidszorg in 2018 staat online. Sinds de landelijke invoering in 2006 is de neonatale gehoorscreening een sterk programma met mooie resultaten die alleen nog maar beter zijn geworden. 99,7% van alle kinderen die in aanmerking komen voor de neonatale gehoorscreening (ruim 165.000) doet mee.
De belangrijkste doelstelling van de neonatale gehoorscreening is dat vroegbehandeling en vroege revalidatie vóór de leeftijd van 6 maanden kan beginnen. Onderzoek laat zien dat deze doelstelling wordt gehaald bij de meeste kinderen (Uilenburg e.a., 2018a, 2018b). Jaarlijks worden ongeveer 550 kinderen in aansluiting op de screening diagnostisch onderzocht op een audiologisch centrum. In 2018 waren dat er 556 en werd bij 146 van deze kinderen een gehoorverlies van meer dan 40dB aan beide oren vastgesteld. Bij 85 kinderen werd deze diagnose aan één oor gesteld.
De grote kwaliteit van het programma voor neonatale gehoorscreening is echter geen reden om achterover te leunen. In de praktijk blijkt dat er voortdurend bijsturing nodig is en doen zich frequent ontwikkelingen voor die het programma en daarmee de kwaliteit van het programma kunnen beïnvloeden.
Het behalen en vasthouden van de mooie resultaten, kost tijd en aandacht. Centrale aansturing en uniforme uitvoering waar al jaren op wordt ingestoken is hierbij essentieel gebleken.